Evaluarea psihologică presupune atât aplicarea unor teste psihologice menite să răspundă unor întrebări specifice , interviul clinic, care are ca scop identificarea potenţialului de funcţionare a psihicului fiecărui pacient , punctarea eventualelor dificultăţi sau chiar abateri de la normalitate şi îndrumarea către un anumit tip. Evaluarea psihologică urmăreşte să evidenţieze eventualele tulburări psihice care ar putea există dar şi modalităţile de funcţionare deficitare ce se pot îmbunătăţi semnificativ prin psihoterapie.

Teste:

1.AMI (ACHIEVEMENT MOTIVATION INVENTORY)

Achievement Motivation Inventory este o procedura de diagnosticare cu o aplicabilitate foarte larga, cuprinzand o serie de dimensiuni care, in mod conventional, nu ii sunt atribuite constructului de motivatie pentru performanta. Teorii ale motivatiei.Motivatia care sta la baza performantei umane este considerata, in multe domenii ale vietii cotidiene, ca fiind un conceptcare poate explica diferentele individuale de comportament.Dupa abilitatile cognitive, motivatia performanetei este considerata a fi a doua trasatura relevanta in predictia performantei superioare.

 

2. BFQ (BIG FIVE QUESTIONNAIREKIT BFQ
Cel mai cunoscut chestionar Big-Five produs in Europa
BFQ realizeaza evaluarea personalitatii normale sau cvasi-normale pe cei cinci factori Big-Five (Energie, Amicabilitate, Constinciozitate, Stabilitate emotionala si Deschidere mintala) si pe zece subdimensiuni.

 

3. CPI260 (CALIFORNIA PSYCHOLOGICAL INVENTORY 260 ITEMI)
California Psychological Inventory este fara doar si poate cel mai puternic instrument psihometric pentru evaluarea personalitatii umane, adulte, normale. CPI este folosit pe scara larga intr-o multitudine de situatii si scenarii, plecand de la utilizari cvasi-clinice si de adaptabilitate sociala (diagnoza deviantei si delincventei) si ajungand la aplicatii precum selectia de personal, analiza aptitudinilor e leadership, a aptitudinilor creative, diagnoza grupurilor / echipelor de munca, orientarea vocationala, dezvoltarea carierei etc.

 

4. EPQ (EYSENCK PERSONALITY QUESTIONNAIRE, REVISED)
Versiunea revizuita a vestitelor Scale Eysenck ce masoara dimensiunile: Psihotism, Extraversie, Nevrotism, Minciuna, Adictie si Criminalitate

 

5. FPIR (FREIBURGER PERSONLICHKEITSINVENTAR)
Celebru instrument de evaluare omnibus, realizat pe baza modelului multifazic, pentru a evalua dimensiuni ale personalitatii adultului.

 

6. MASC (MULTIDIMENSIONAL ANXIETY SCALE FOR CHILDREN)
Instrument de screening practic si eficient pentru masurarea anxietatii la copiii cu varstele cuprinse intre 8 si 19 ani, validand diferite clustere de simptome, manualul DSM-IV-TR, include patru tulburari de anxietate cu debut in copilarie: tulburarea de anxietate generalizata, fobia sociala, mutismul selectiv si anxietatea de separare.

 

7. MMPI2 (Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2)
Minnesota Multiphasic Personality Inventory-2 este cel mai cunoscut si utilizat instrument de diagnoza si evaluare a personalitatii si psihopatologiei adultilor in mediul clinic sau in cercetare.

 

8. NEOPIR (NEO PSYCHOLOGICAL INVENTORY, REVISED)
NEO PI-R este un instrument de masurare concis pentru cele cinci dimensiuni majore, sau domenii, ale personalitatii, precum si pentru cele mai importante trasaturi sau fatete care definesc fiecare domeniu. Impreuna, cele 5 domenii si 30 de fatete ale NEO PI-R permit o evaluare comprehensiva a personalitatii adulte.

 

9. STAXI (STATE-TRAIT ANGER EXPRESSION INVENTORY)
Instrument psihometric pentru evaluarea furiei, cel mai de succes instrument folosit in anger management la nivel mondial.

 

10. Teste proiective