Terapia prin Realitate Virtuală (VR) presupune expunerea pacientului , în mod repetat la stimuli sau situații care îi provoacă emoții puternice ,anxietăți, fobii sau blocaje, cu scopul de a obține efectul de habituare, de obișnuire cu stimulul sau cu situația anxiogenă. În momentul în care intervine terappia VR, răspunsul emoțional al pacientului se diminuează , iar el se poate implica în activitatea care înainte îi declanșa un disconfort semnificativ. Acest proces terapeutic are loc în prezența unui psihoterapeut care îi monitorizează în permanență reacțiile pacientului . Astfel, el poate controla dificultatea scenei de expunere pentru a-i crește încrederea în sine. Cu fiecare experiență și expunere în mediul virtual, anxietatea pacientului se diminuează.

Care sunt beneficiile terapiei prin Realitate Virtuală (VR) ?

Prin terapia Realității Virtuale, cei care suferă de fobii pot fi tratați mai ușor, mai repede, în condiții sigure și costuri mult mai mici. Deoarece nu mai sunt nevoiți să fie puși față în față cu stimulii reali care le declanșează frica, numărul de ședințe necesare tratării unei fobii scade aproape până la jumătate.

 

De exemplu, cei care se tem să zboare cu avionul nu mai sunt expuși unui zbor cu avionul și însoțiți de specialist pentru a diminua această teamă. În plus, statisticile arată că Terapia VR îi permite pacientului să se simtă ca și cum ar fi în locația anxiogenă, iar terapeutul poate controla parametrii mediului la care clientul este expus.

 

Confidențialitatea , în această situație este garantată , deoarece expunerea la fobia de care suferiți se face în cadrul unui cabinet, nu în faț altor oameni, în preajma cărora v-ați putea simți stânjeniți.

 

Terapia VR are succes în tratarea atât a copiilor, cât și a adulților pentru tulburarea de stres post-traumatic, anxietate socială, tulburare de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă , adicții, vorbitul în public și fobii. Este, de asemenea, un instrument foarte eficient pentru tratarea copiilor care suferă de fobia școlară sau temerile legate de somn, studiile aratând că terapia VR are un impact puternic în viața reală și rezultate excelente.